17.02.2017 |
Laura Calvet |
Phaseolus coccineus |
Imatges |
|
|
|
17.02.2017 |
Petra Benyei |
Phaseolus coccineus |
Noms populars |
Torre de Cabdella, La |
|
|
17.02.2017 |
Laura Calvet |
Phaseolus coccineus |
Referències i enllaços |
|
Calvet-Mir, L.; Calvet-Mir, M.; Reyes-García, V. 2010. Horts a la Vall Fosca. El coneixement ecològic tradicional i la conservación in situ de varietats locals en horts d’alta muntanya. Etnologia 37:152-156.
Calvet-Mir, L., Calvet-Mir, M., Corbacho-Monné D., Reyes-García, V. 2010. Les varietats h...ortícoles locals de la Vall Fosca. Catàleg informatiu. CPCPTC, ICTA. Impremta Sol, Lleida, Espanya. El catàleg es pot descarregar de forma gratuïta a la pàgina web: http://www.resiliennce.org/ |
|
17.02.2017 |
Laura Calvet |
Phaseolus coccineus |
Bancs de llavors/fruiters públics |
|
BCN-S 1664
Centre de Documentació de Biodiversitat Vegetal, Universitat de Barcelona (BCN). |
|
17.02.2017 |
Laura Calvet |
Phaseolus coccineus |
Català |
|
A la Vall Fosca se l'anomena fesol afartapobres, el seu nom prové de la grandària dels seus grans, que amb pocs ja pots quedar tip. |
|
17.02.2017 |
Laura Calvet |
Phaseolus coccineus |
Ús ornamental |
|
Alguns hortolans també destaquen el seu ús ornamental a l'hort ja que fan unes flors blanques i vermelles que donen vida i color. |
|
17.02.2017 |
Laura Calvet |
Phaseolus coccineus |
Alimentació humana i receptes |
|
Es consumeix el gra per a alimentació humana. Es bull amb abundant aigua i es menja només amb un raig d'oli d'oliva, amb sofregit de tomàquet o amb carn estofada. |
|
17.02.2017 |
Laura Calvet |
Phaseolus coccineus |
Per què és valorada la varietat |
|
Es valora pel seu gust i la percepció d'un alt valor nutricional. També per raons d'identitat cultural ja que és una varietat molt arraigada a la cultura local. Es valora també l'adaptació a les condicions ambientals locals. |
|
17.02.2017 |
Laura Calvet |
Phaseolus coccineus |
Antiguitat |
|
Els hortolans de la Vall Fosca recorden la varietat de tota la vida, parlen de que els seus pares ja la cultivaven, el que implica que es conrea a la vall des de fa més de 100 anys. |
|
17.02.2017 |
Laura Calvet |
Phaseolus coccineus |
Com són el seu gust, textura i olor |
|
Gra farinós, de gran sabor i que omple molt. |
|
17.02.2017 |
Laura Calvet |
Phaseolus coccineus |
Poda i emparrat |
|
S'emparra quan la mongetera comença a fer fil, segons els hortolans "quan ella t'ho demana". L'alçada de la planta dependrà de la llargada del parral que s'utilitzi, i pot arribar fàcilment als quatre metres. |
|
17.02.2017 |
Laura Calvet |
Phaseolus coccineus |
Propagació, selecció i millora |
|
La selecció es fa a partir dels grans més grans i amb millor aspecte. Els hortolans diuen que el color del gra no influeix en el color de la flor per què es creuen i que planten dels que tenen perquè el sabor no canvia. |
|
17.02.2017 |
Laura Calvet |
Phaseolus coccineus |
Collita i conservació |
|
Es recull la beina entre octubre i novembre. Un cop recollides les beines es deixen en un lloc airejat perquè s'assequin. Un cop seques es poden guardar desgranades o amb la beina en un lloc fresc i sec i els grans tant es poden utilitzar per al consum com per sembrar la propera temporada. |
|
17.02.2017 |
Laura Calvet |
Phaseolus coccineus |
Sembra o plantació |
|
Es sembra a principis de maig, directament a la terra en forats de poca profunditat, com diu la dita "el fesol vol sentir tocar missa". Es posen dues o tres llavors a cada forat, mantenint una distància de 20 a 40 cm entre forats, ja que com diu també la dita "entre fesol i fesol si ha de poder ajeu...re una ovella". Es recomana deixar en remull el gra la nit anterior a la sembra. |
|
17.02.2017 |
Laura Calvet |
Phaseolus coccineus |
Cicle de cultiu |
|
Anual. |
|
17.02.2017 |
Laura Calvet |
Phaseolus coccineus |
Com es la planta i la part que es fa servir |
|
Planta herbàcia anual amb fulles simples de color verd fosc que pot arribar fàcilment als 4 metres d'altura quan s' emparra. Flor de colors blanc o vermell. Beina de color verd fosc i pilosa. Gra de colors blanc, vermell-lilós o negre de 2 a 3 cm de longitud. Mongetera de mata alta. Es consumeix el ...gra. |
|