Busca un contingut concret entre totes les fitxes. Si no trobes res, prova a revisar si ho has escrit correctament. Recorda que has de buscar els municipis sense l'article determinant.

Cerca per contingut:   del tipus:
per la fitxa:
de l'espècie:
en el municipi:
Amb la selecció actual hi ha 317 informacions. Mostrant de la 1 a la 20. Pàgina 1 de 16
Data Usuari Fitxa Espècie Tipus Municipi Contingut  
27.10.2021 Xarxa Catalana de Graners Meló blanc de tot l’any (Bages) Cucumis melo Usos i maneig tradicional Manresa
05.10.2021 Aina Socies Fiol (Ass.Varietats Locals) Llentia mallorquina (Mallorca) Lens culinaris Alimentació humana i receptes Manacor Només es sol consumir quan la llavor ja és seca, una vegada cuita. Se’n solen fer llenties cuinades amb verdures (bledes, encima…). En algunes cases també s’hi afegeix algún tros de carn de porc o embotit. També se solen mesclar amb arròs o fideus curs amb el cuinat. Antigament, cada casa solia fer ...una olla de llenties a la setmana: el primer dia es menjaven cuinades totes soles, al segon es mesclaven amb arròs i al tercer amb fideus, Actualment es consumeixen de diferents maneres, com germinades o trempades. Abans de cuinar-les es deixen en remull tot el vespre o algunes hores.
05.10.2021 Aina Socies Fiol (Ass.Varietats Locals) Fava mallorquina (Mallorca) Vicia faba Ús mediambiental Manacor Està indicada per a fer adob en verd, entre les vinyes i altres cultius. Se tritura la favera o es sega quan està en flor, i s'enterra tot d'una o does dies després.
05.10.2021 Aina Socies Fiol (Ass.Varietats Locals) Fava mallorquina (Mallorca) Vicia faba Alimentació humana i receptes Manacor Es pot menjar tant com a llegum sec, llavor tendra o bajoca tendra. Com a llegum seca es solen deixar en remull tot el vespre. Amb elles, una vegada xapades, acellades i pelades, abans o després d'haver estat en remull, es sol fer un plat típic de la gastronomia mallorquina: la fava parada o fava p...elada. El seu nom prové del fet de preparar o posar a punt, de parar, i es tracta d'un cuinat de faves cuites sense pell i xapades pel mig, cuinades amb col o altres verdures; també n'hi ha que hi afegeixen carn de porc, i també s'hi poden posar fideus. També n'hi ha que se'ls mengen sense pelar, acellant-les, bullint-les i acompanyades de bledes. Pel seu consum com a llavor verda o tendra se solen cuinar, encara que la llavor crua també és bona. Se solen menjar bullides o cuinades. Un dels altres plats típics, encara que ha sobreviscut menys al pas del temps, és un cuinat de faves o bessons de fava, greixera de faves o cuinat de bessons. Aquest plat es fa amb la llavor tendra, amb verdures com carxofa, xítxeros o pèsols, ceba tendra, patata... i amb carn, sobrassada i botifarró. Finalment, la bajoca tendra o fava tendra, abans que la llavor s'engrosseixi, se sol menjar bullida i trempada (amb patates bullides, oli, sal, vinagre i pebre bord), fregida o saltejada.
29.09.2021 Aina Socies Fiol (Ass.Varietats Locals) Fava mallorquina (Mallorca) Vicia faba Imatges Fava mallorquina seca, a camp.
29.09.2021 Aina Socies Fiol (Ass.Varietats Locals) Llentia mallorquina (Mallorca) Lens culinaris Imatges Planta de llentia mallorquina
29.09.2021 Aina Socies Fiol (Ass.Varietats Locals) Llentia mallorquina (Mallorca) Lens culinaris Imatges Llavor de llentia mallorquina
29.09.2021 Aina Socies Fiol (Ass.Varietats Locals) Llentia mallorquina (Mallorca) Lens culinaris Propagació, selecció i millora Manacor Per a la producció de llavor el cultiu és el mateix que per al consum, assegurant bé que la llavor conservada sigui ben seca. La llavor es pot congelar per evitar corcs, i se conserva en un lloc fresc i sec fins a la sembra.
29.09.2021 Aina Socies Fiol (Ass.Varietats Locals) Llentia mallorquina (Mallorca) Lens culinaris Collita i conservació Manacor Antigament se collien a mà, arrancant les plantes d'una a una, o segant-les. Actualment es sol fer de manera mecanitzada, amb recol·lectora, encara que és complicat degut a la poca alçada de la planta. Una vegada recol·lectades convé guardar-les en un lloc fresc i sec. De vegades té problemes de co...rc, i per tant, si es pot, és millor congelar-les per millorar-ne la conservació.
29.09.2021 Aina Socies Fiol (Ass.Varietats Locals) Llentia mallorquina (Mallorca) Lens culinaris Plagues i malalties Manacor Li sol afectar el rovell (Uromyces sp.), així com els "jopos" (Orobanche sp) durant èpoques plujoses. Aquesta planta paràsita s'ha d'arrencar abans que faci flor, per evitar-ne la dispersió.
29.09.2021 Aina Socies Fiol (Ass.Varietats Locals) Llentia mallorquina (Mallorca) Lens culinaris Atres activitats de maneig Manacor Com que és una lleguminosa fixa el nitrogen del terreny, ajudant a millorar-lo. Així i tot, no deixa un guaret tant bo com les faves; se diu que deixa mig guaret. S'ha d'esperar un mínim de 4 anys abans de tornar a sembrar llentia, i al següent any s'hi sol cultivar blat o ordi.
29.09.2021 Aina Socies Fiol (Ass.Varietats Locals) Llentia mallorquina (Mallorca) Lens culinaris Maneig del sòl i desherbat Manacor Com que és una planta d'estiu necessita una bona preparació i desherbat del terreny. També convé desherbar durant el seu cultiu: si se sembra amb un marc de plantació ample s'hi pot entrar amb els cultivadors, encara que si se sembra espessa no s'hi pot entrar, i se pot desherbar manualment. Quan es... cullen, el terreny convé que estigui net d'herba.
29.09.2021 Aina Socies Fiol (Ass.Varietats Locals) Llentia mallorquina (Mallorca) Lens culinaris Sembra o plantació Manacor Se sembren mitjançant sembra directa al terreny ben cultivat, en solcs d'uns 10 cm de profunditat i uns 15-20 cm de distància entre línies i 2,5-10 cm entre plantes. Antigament es sembraven més amples. La sembra es fa a l'hivern, durant el mes de febrer, per recol·lectar-les seques al mes de juny o ...juliol.
29.09.2021 Aina Socies Fiol (Ass.Varietats Locals) Llentia mallorquina (Mallorca) Lens culinaris Alimentació animal Manacor Una vegada recol·lectades s'hi solen deixar pasturar les ovelles, que netejen el camp de les restes de la planta. A més, les porgueres s'utilitzen per alimentar als coloms.
29.09.2021 Aina Socies Fiol (Ass.Varietats Locals) Llentia mallorquina (Mallorca) Lens culinaris Per què és valorada la varietat És bona de coure, encara que se sol deixar unes quantes hores en remull, o tot el vespre, i n'hi ha que hi afegeixen cendra o bicarbonat, encara que no fa falta. És una varietat de gust molt bo.
29.09.2021 Aina Socies Fiol (Ass.Varietats Locals) Llentia mallorquina (Mallorca) Lens culinaris Cicle de cultiu És un llegum de precocitat mitjana. Se sol sembrar durant el mes de febrer per recol·lectarla entre juny i juliol.
29.09.2021 Aina Socies Fiol (Ass.Varietats Locals) Llentia mallorquina (Mallorca) Lens culinaris Com es la planta i la part que es fa servir És una llentia petita i forta, de color marró verdós i forma el·líptica mitjana en la secció longitudinal. No té ornamentació, i els cotiledons són de color groc. És més grossa que la llentia de tipus pardina, però més petita que la majoria de varietats comercials. La bajoca sol tenir una única llav...or. La planta és baixa i de port erecte, amb una intensitat mitjana de ramificació. La fulla és de color verd fosc a mitjà, de forma el·líptica i d'uns 16 cm de llargària. Les flors estan agrupades en raïms de només dues flors, i la flor és petita i de color blanc, amb una presència feble de ratllat de l'estandard.
29.09.2021 Aina Socies Fiol (Ass.Varietats Locals) Llentia mallorquina (Mallorca) Lens culinaris Antiguitat Fa més de 100 o 200 anys, els pagesos i pageses de Mallorca sembraven dos solcs de llentia per tenir per menjar-ne tot l'any. Era un cultiu de supervivència que es sembrava a totes les cases. Per esclovellar-les se picaven amb una massa. Per la zona de sa Pobla se'n cultivaven en més quantitat, sent... un dels seus orígens.
29.09.2021 Aina Socies Fiol (Ass.Varietats Locals) Llentia mallorquina (Mallorca) Lens culinaris Agroecosistema És una planta molt resistent a la sequera, i per tant el seu cultiu sol ser de secà. Segons el tipus de terra on es cultiva, el seu color i mida varien: si se sembra en call vermell, la llentia serà de color més marronenc i més cuitora; en terra blanca o argilosa, la llentia és més pàl·lida i mala d...e coure. A més, si la terra ha estat molt cultivada i duu molta força, la llentia serà més grossa. Se creu que se solia sembrar sobretot en terra bona, on s'hi sembrava molt de cereal. Com que és un cultiu de sembra tardana, si no s'havia pogut sembrar cereal per mor de la pluja, se sembrava llentia o ciuró.
29.09.2021 Aina Socies Fiol (Ass.Varietats Locals) Fava mallorquina (Mallorca) Vicia faba Imatges Llavor de fava mallorquina seca.