Busca un contingut concret entre totes les fitxes. Si no trobes res, prova a revisar si ho has escrit correctament. Recorda que has de buscar els municipis sense l'article determinant.

Cerca per contingut:   del tipus:
per la fitxa:
de l'espècie:
en el municipi:
Amb la selecció actual hi ha 281 informacions. Mostrant de la 1 a la 20. Pàgina 1 de 15
Data Usuari Fitxa Espècie Tipus Municipi Contingut  
14.12.2020 Laura Aceituno (La Troje) Carbassa del ferro (Osona) Cucurbita maxima Català Vic carbassa del estofat
14.12.2020 Laura Aceituno (La Troje) Carbassa del ferro (Osona) Cucurbita maxima Català Vic carbassa de torrar
14.12.2020 Laura Aceituno (La Troje) Carbassa del ferro (Osona) Cucurbita maxima Català Vic carbassa del bon gust
14.12.2020 Laura Aceituno (La Troje) Carbassa del ferro (Osona) Cucurbita maxima Català Vic carbassa de ferro
07.06.2018 Airy Gras Mas Oliva arbequina (Garrigues) Olea europaea var. europaea Sembra o plantació Antigament, es realitzava associació de cultiu entre oliveres i algun cereal, principalment ordi (Hordeum vulgare), civada (Avena sativa) o sègol (Secale cereale), aprofitant l'espai de sembra entre oliveres.
07.06.2018 Airy Gras Mas Oliva arbequina (Garrigues) Olea europaea var. europaea Ús medicinal Les fulles d'olivera han sigut citades a tota la comarca per a fer baixar la pressió. Algunes persones precisen s'ha de fer una decocció d'un número imparell de fulles, generalment set o nou. Per altra banda, l'oli ha estat usat com a laxant, per a reduir el colesterol i per als cucs intestinals..., prenent una cullerada en dejú cada matí. En el cas dels cucs, a vegades l'oli també s'usava per a facilitar-ne l'expulsió untant un drap de fil amb oli. De forma externa s'usa aplicat damunt de cremades o per al mal d'orella, aplicant-ne una gota o amb una ploma de gallina o un drap untat d'oli. I la cendra era utilitzada per a curar angines i galteres, es preparava un cataplasma amb cendra calenta entremig d'un drap i s'aplicava al coll, donant calor a la zona afectada.
07.06.2018 Airy Gras Mas Oliva arbequina (Garrigues) Olea europaea var. europaea Ús combustible La rama sobrant de la poda i els arbres vells eren cremats en moltes cases per a donar calor.
07.06.2018 Airy Gras Mas Oliva arbequina (Garrigues) Olea europaea var. europaea Indústria i artesania Les rames joves d'olivera s'usaven per a fer bastons, arreglant-los directament des de l'arbre i acabant-los-hi de donar forma amb el calor del foc. L'oli usat es reutilitzava per a fer sabó i la cendra com a lleixiu per a la roba, barrejat amb aigua.
07.06.2018 Airy Gras Mas Oliva arbequina (Garrigues) Olea europaea var. europaea Ús social, simbòlic i ritual Antigament, el Diumenge de Rams es portava a beneir una rama d'olivera arbequina, ja que era la que es cultivava a la comarca. També es beneïa una rama d'olivera el dia de la Santa Creu de Maig (3 de maig) i es portava al tros per Sant Pere Regalat (13 de maig) amb la finalitat de protegir la collit...a de tormentes i pedregades.
07.06.2018 Airy Gras Mas Oliva arbequina (Garrigues) Olea europaea var. europaea Alimentació animal Les fulles d'olivera, antigament, es donaven als corders i els conills. Un cop realitzada la poda, es deixava assecar la rama i al final de l'estiu es ventava, separant la tija de la fulla i aquesta s'ensacava per a donar-la als animals.
07.06.2018 Airy Gras Mas Oliva arbequina (Garrigues) Olea europaea var. europaea Alimentació humana i receptes El principal ús d'aquesta varietat és la producción d'oli per a consum humà, ja sigui en cru o per a cuinar. És un ingredient essencial per a un bon pa amb oli o pa amb oli i tomàquet. També s'utilitza per a conservar aliments, tal i com s'ha fet tradicionalment amb la tupina. A finals d'octub...re o principis de novembre, quan encara no havien madurat compeltament, es collien unes quantes olives i es preparaven per a tot l'any. Són moltes i molt variades les receptes que es poden recollir en aquesta comarca.
07.06.2018 Airy Gras Mas Oliva arbequina (Garrigues) Olea europaea var. europaea Català Oliva arbequina (fruit) (Les Garrigues), olivera arbequina (Les Garrigues)
07.06.2018 Airy Gras Mas Oliva arbequina (Garrigues) Olea europaea var. europaea Usos i maneig tradicional Arbeca
16.03.2018 Laura Aceituno (La Troje) Tomate cuarenteno (Riberas del Júcar) Solanum lycopersicum Usos i maneig tradicional Benifaió
16.03.2018 Laura Aceituno (La Troje) Tomate cuarenteno (Riberas del Júcar) Solanum lycopersicum Usos i maneig tradicional Cullera
16.03.2018 Laura Aceituno (La Troje) Tomate cuarenteno (Riberas del Júcar) Solanum lycopersicum Usos i maneig tradicional Sueca
16.03.2018 Laura Aceituno (La Troje) Tomate cuarenteno (Riberas del Júcar) Solanum lycopersicum Castellà tomate cuarenteno (Cullera, Sueca, Benifaió)
16.03.2018 Laura Aceituno (La Troje) Tomate cuarenteno (Riberas del Júcar) Solanum lycopersicum Català tomaca quarentena (Cullera, Sueca, Benifaió)
02.03.2018 Joan Valls Peix Mongeta del ganxet (Vallès Oriental) Phaseolus vulgaris Cicle de cultiu La collita arriba al mes de novembre, quan la planta porta un cicle aproximat de 120 dies des de que es va sembrar.
04.04.2017 Xavier Gilabert Arrós bomba (Baix Ebre) Oryza sativa Alimentació humana i receptes S'utilitza normalment per a la preparació de paelles, és l'ingredient principal