
Arròs bombeta (Mallorca)
Espècie: Oryza sativa (arròs).
Comarca: Mallorca / Balears, Illes / Balears, Illes.
Vigència: Desconegut.
Pobla, Sa (Mallorca / Balears, Illes / Balears, Illes).
Es pot sembrar de principis d'abril a la primera quinzena de maig; si se sembra tard, la planta no grana. Es pot cultivar tant per inundació com amb reg per aspersió, sense deixar que s'assequi el terreny. Amb el cultiu en horts, sobretot en terrenys de sa Marjal, s'ha aconseguit mecanitzar les tasques i fer el seu cultiu més senzill.
Pobla, Sa (Mallorca / Balears, Illes / Balears, Illes).
Per al cultiu actual la terra s'ha de preparar, ha de ser fina i se li dona una passada de cilindre abans de sembrar. L'arròs vol que la terra de damunt sigui forta. Una vegada sembrat se li sol fer un tractament de desherbat, i tarda uns set o vuit dies en néixer.
Pobla, Sa (Mallorca / Balears, Illes / Balears, Illes).
El terreny no s'ha de deixar secar, ha d'estar constantment humit. Actualment, li donen mitja hora d'aigua durant tres o quatre dies; i quan comença a espigar, se l'ha de regar dia sí i dia no.
Pobla, Sa (Mallorca / Balears, Illes / Balears, Illes).
El cultiu actual de reg per aspersió compta amb més problemes de rovell, ja que l'aigua li arriba per dalt i no per avall. S'ha d'estar molt atent al cultiu i treballar-lo bé.
Pobla, Sa (Mallorca / Balears, Illes / Balears, Illes).
Una vegada recol·lectat el gra durant el setembre o octubre, es realitza el trillat, assecat, neteja i empaquetat o emmagatzemat.
Alguns segueixen assecant l'arròs al sol, a l'estil tradicional, però s'ha d'assecar molt bé perquè li quedi una humitat al voltant del 13%. Si la humitat es redueix, l'arròs es pot rompre, però si se'n lleva menys, es pot podrir. Quan s'asseca correctament, el gra pot durar diversos anys emmagatzemat, encara que convé esterilitzar-lo anualment.
Uns altres no duen a terme l'assecatge de l'arròs, sinó que l'emmagatzemen a baixa temperatura perquè es conservi millor i més temps. El problema de la conservació es produeix a partir del segon any, sobretot si el gra està pelat i pot tenir fraró o fraret (Sitophilus oryzae). Contra aquesta plaga, a més d'una bona higiene, s'ha de mantenir una bona ventilació i refredament dels llocs d'emmagatzemat, per davall dels 10 °C.
Alguns segueixen assecant l'arròs al sol, a l'estil tradicional, però s'ha d'assecar molt bé perquè li quedi una humitat al voltant del 13%. Si la humitat es redueix, l'arròs es pot rompre, però si se'n lleva menys, es pot podrir. Quan s'asseca correctament, el gra pot durar diversos anys emmagatzemat, encara que convé esterilitzar-lo anualment.
Uns altres no duen a terme l'assecatge de l'arròs, sinó que l'emmagatzemen a baixa temperatura perquè es conservi millor i més temps. El problema de la conservació es produeix a partir del segon any, sobretot si el gra està pelat i pot tenir fraró o fraret (Sitophilus oryzae). Contra aquesta plaga, a més d'una bona higiene, s'ha de mantenir una bona ventilació i refredament dels llocs d'emmagatzemat, per davall dels 10 °C.
Mapa
Per tipus d'informació: Sembra o plantació (1) Maneig del sòl i desherbat (1) Abonat i reg (1) Plagues i malalties (1) Collita i conservació (1)
Per comunitats autònomes: Balears, Illes (5)
Per províncies: Balears, Illes (5)
Per comarques: Mallorca (5)
Enllaç per a filtrar l'informació que es mostra en el mapa per aquesta fitxa.