Arròs bombeta (Mallorca)

Espècie: Oryza sativa (arròs).
Comarca: Mallorca / Balears, Illes / Balears, Illes.
Vigència: Desconegut.

Agroecosistema
Antigament, l'arròs es cultivava completament inundat en la zona de s'Albufera, al nord de Mallorca entre Muro i sa Pobla. Avui però, el seu cultiu es duu a terme principalment en terrenys d'hort dels anteriors municipis, i a través de reg per aspersió.
Aina Socies Fiol (Ass.Varietats Locals)0.00 (0)00 comentaris
Com es la planta i la part que es fa servir
És un arròs que sol arribar a fer quatre o cinc pams d'alçada, i la panícula penja fortament en relació amb la tija principal. Les ramificacions de la panícula són erectes, quedant devora de la tija i formant una panícula estreta i penjant. El gra és redó a fusiforme, i petit, sent de calibre bastant regular. De superfície llisa amb algunes alteracions a les puntes, probablement per la seva sensibilitat a la fricció. La cariòpside o gra sense pelar és de color marró clar.
Aina Socies Fiol (Ass.Varietats Locals)0.00 (0)00 comentaris
Cicle de cultiu
Es pot començar a sembrar a principis d'abril i fins a la primera quinzena de maig, directament a terra o a partir de planter.
Sol espigar durant la segona quinzena d'agost, i la recol·lecció és a finals de setembre o principis d'octubre. Una vegada trillat i assecat el gra, se pot conservar fins a 3 o 4 anys.
Aina Socies Fiol (Ass.Varietats Locals)0.00 (0)00 comentaris
Com són el seu gust, textura i olor
Té molta capacitat d'absorció d'aigua, i per això necessita més hidratació que altres tipus d'arròs i més temps de cocció. Una vegada cuit no se sol rompre, sent més consistent que altres varietats. És un arròs que no es passa i que, a més, millora amb el repòs, amb molta capacitat d'espera i de dobles coccions.
S'ha de conèixer bé la varietat i ajustar les quantitats d'arròs i brou; a sa Pobla se sol fer melós, més espès, i el deixen reposar perquè amolli el midó i faci la seva feina, a poc a poc. Si es cuina de manera tradicional pot absorbir fins a un 30% més que les altres varietats; encara que si es tracta com en la cuina oriental i es renta abans, la seva capacitat d'absorció és semblant a la d'altres arrossos de gra llarg (1,25 aproximadament).
El seu color depèn més del procés de transformació que ha sofert més que de la varietat en si. En funció del productor i del procés de repelat, l'arròs pot ser molt blanc o de color més gris vermellós. Durant la seva cocció sol presentar un poc de resistència a la tinció.
Aina Socies Fiol (Ass.Varietats Locals)0.00 (0)00 comentaris
Per què és valorada la varietat
Antiguitat
La història de l'arròs bombeta a s'Albufera es va iniciar a principis de segle XX, quan el que era propietari de la zona va llogar la finca a la companyia "Agrícola Industrial Balear", qui varen introduir el cultiu de l'arròs. Posteriorment, i en anar abandonant el cultiu per la caiguda dels preus i diverses inundacions, es va cedir l'explotació de les terres als petits agricultors.
Alguns creuen que l'arròs bombeta prové d'una mescla entre les varietats bomba i moncalí o monquelí.
Uns altres parlen d'una antiguitat de la varietat d'uns 60 anys; abans hi havia més varietats, com panxa roja, panxa blanca, bell lloc o benlloc... però el bombeta és la única que ha perdurat.
La importància del cultiu de l'arròs era tal que als anys 50 es va crear un grup de cantadors de cançó popular a sa Pobla, i una de les cançons era "Veu de plantar arròs".
Aina Socies Fiol (Ass.Varietats Locals)0.00 (0)00 comentaris