Busca un contingut concret entre totes les fitxes. Si no trobes res, prova a revisar si ho has escrit correctament. Recorda que has de buscar els municipis sense l'article determinant.

Cerca per contingut:   del tipus:
per la fitxa:
  en el municipi:
Amb la selecció actual hi ha 16.148 informacions. Mostrant de la 81 a la 100. Pàgina 5 de 808
Data Usuari Fitxa Tipus Municipi Contingut  
07.04.2017 Dani Lluís Bonet Cupressus sempervirens Ús medicinal Roquetes Banys del suc resultant de bullir boles de xiprer amb aigua, per enfortir els ossos.
Roquetes, Baix Ebre
07.04.2017 Dani Lluís Bonet Aloysia citrodora (=Lippia triphylla) Ús ornamental Roquetes És pot utilitzar com a planta ornamental.
Baix ebre
07.04.2017 Francesc Barrena Samper Vitis vinifera subsp. vinifera Ús social, simbòlic i ritual Gandesa El raïm es fa servir popularment per a menjar durant les campanades per a fi d’any, es diu que porta bona sort.
Terra Alta
07.04.2017 Dani Lluís Bonet Aloysia citrodora (=Lippia triphylla) Ús medicinal Roquetes Mitjançant infussions pots guarir el mal de panxa.
Roquetes,Baix Ebre
04.04.2017 Lluis Alos Moner Arundo donax Construcció Aldea, L' Construcción
04.04.2017 ferran querol carot Olea europaea var. europaea Ús medicinal Tortosa Gotes d'oli d'oliva a l'orella per al mal d'orella
Tortosa
04.04.2017 Francesc Barrena Samper Vitis vinifera subsp. vinifera Recol·lecció Gandesa El raïm es porta de la collita a la botiga. La conservació és en fresc per a que no es faci malbé i la seva època és tardor-hivern. Es recol·lecta a finals d'estiu quan ja estar madur i a partir d'aquí es comencen a fer tots els subproductes amb la seva elaboració i conservació apropiada. - Elabo...ració de vi o vi ranci: un cop el raïm estava collit es trepitjava, per treure’n el most. El trinxat es deixava fermentar tot als trulls. Una vegada fermentat ho passaven del trull a la trullola i es separava el vi de les restes, per a que aquest vi acabava de fermentar. Les restes, que eren la parra, les llavors i les polpes del fruit, es premsaven i se’n aprofitava el màxim que es podia i d’aquí és d’on surt realment l’aroma de cada vi. Per a conservar-ho ho ficaven en botes, que depenent de la fusta podien agafar un sabor o un altre. L’elecció de la fusta podia ser diferent per a fer conyac, vi ranci o el vi. El transport es feia amb animals de tir, que darrera carregaven com un tipus de bota però molt més gran per agilitzar la feina; aquesta bota “gegant” l’anomenaven bocoll i tenia una capacitat mínima d’una carga de vi. * Quan parlem de vi, 1 carga de raïm = 100 kg; 1 carga de vi = 120 l - Elaboració de mistela: amb el most, sense fermentar, s’hi afegeix una proporció d’un 20% d’alcohol. La seva conservació és en botelles de vidre. Aquesta barreja, per a no deixar-la fermentar, s’havia d’anar sacsant. - Elaboració de conyac: en quant a la proporció d’alcohol, és el mateix que la mistela, però amb el most fermentat i conservat en botes de fusta de roure, per a que agafi més gust. - Elaboració alcohol: la parra, que podríem dir que és “l’esquelet del raïm”, es destil•lava i el resultat era l’alcohol. - Elaboració de vinagre: es podia fer del solatge de vi o del carrolls (en aquest cas també s’havien de trepitjar i deixar fermentar), i com més li toca la calor més agre és feia. - Elaboració de panses: s’agafava el raïm i es deixava assecar, que es podia fer estenent-lo en un canyís o penjant-lo. - Elaboració d’aiguardent: és un subproducte, per a la seva elaboració és fa servir vi, que es destil•la a l’alambí i només se n’extreu l’alcohol.
04.04.2017 Francesc Barrena Samper Vitis vinifera subsp. vinifera Altres activitats de maneig Gandesa A l’hora del creixement, el primer any, es col•loca una canya per a que el primer brot pugi el més recte possible i els anys següents es trien els brots que surten més rectes i que es dirigeixen per deixar-los en forma de copa amb 4 o 5 rames. Quan la vinya ja està crescuda i ja pot donar bona prod...ucció comença el maneig pròpiament dit, a l’hivern comença la poda per deixar els ceps preparats per a la primavera. A la primavera es fa una poda en verd o esbrotar, que es netejar els rebrots de les soques i seleccionar els brots nous. Després quan creixen els ulls o gemmes es treuen totes menys les 2 últimes de dalt, això és esperonar, per millorar la producció. Quan les sarments creixent molt es despunten
04.04.2017 Genís Claravall Urtica dioica Ús tòxic i nociu Moià Té uns pels urticants que tenen la forma de petites ampolles plenes de líquid irritant que amb contacte amb la pell reacciona provoquen coïssor, picor i irritació.
(Moianès)
04.04.2017 Francesc Barrena Samper Vitis vinifera subsp. vinifera Cultiu Gandesa Aquesta espècie s’implanta per plantació i no per sembra, i es fa just abans de que acabi el període de parada vegetativa. Normalment es fa servir peu bord, perquè és més resistent, i després s’empelta la varietat que es vulgui, o de vegades es planten directament empeltats. La distribució dels cep...s al cultiu és en tires en línia recta, normalment millor si estan plantades al llarg i no a l’ample. El seu marc plantació pot ser de 1 x 2,5 m fins 1,2 x 3 m.
04.04.2017 Genís Claravall Urtica dioica Ús medicinal Moià Les fregues amb plantes d’ortigues es consideren un remei contra l’artrosi o els dolors musculars com la torticoli.
(Moianès)
04.04.2017 ferran querol carot Olea europaea var. europaea Ús social, simbòlic i ritual Tortosa Utilitzar rames d'olivera per beneir la palma el diumenge de rams.
Tortosa
04.04.2017 Genís Claravall Urtica dioica Alimentació humana i receptes Moià Les ortigues una vegada cuites perden el poder lacerant i tenen un gust agradable. Es mengen com a verdura, en sopa, en truita, etc. Es prefereixen els brots tendres.
(Moianès)
04.04.2017 Francesc Barrena Samper Vitis vinifera subsp. vinifera Alimentació animal Gandesa El raïm se’l mengen, directament del cep: els ocells, les abelles i altres insectes, i en alguns casos les cabres.
Terra Alta
04.04.2017 ferran querol carot Olea europaea var. europaea Indústria i artesania Tortosa Safates
04.04.2017 ferran querol carot Olea europaea var. europaea Indústria i artesania Tortosa reposa gots
04.04.2017 Genís Claravall Urtica dioica On i quan es troba Moià Es cria en femers, enderrocs , la vora d’horts, en terres humides,llocs rics en residus orgànics, etc. (Moianès)
04.04.2017 Sergi Guzman Guardia Carduus carpetanus Recol·lecció Peníscola/Peñíscola No s'ha de elavorar, és una planta molt popular i que s'ha de recolectar quan ja està morta i fer el que hem dit anteriorment.
04.04.2017 Sergi Guzman Guardia Carduus carpetanus Ús medicinal Peníscola/Peñíscola S'utilitza per a evitar “escaldar-se” durant l'estiu. Consisteix en tallar un tros de tronquet sec i fer-li un forat per passar-li un cordell i posar-se'l al coll com si fos un collar. En teoria gràcies a això ia no “t'escaldaràs”.
Penyiscola
04.04.2017 Francesc Barrena Samper Vitis vinifera subsp. vinifera On i quan es troba L’hàbitat habitual és en bancals on només conviuen entre ells, el conjunt de ceps s’anomena vinya. També poden sortir de forma silvestre, però no és tant productiu. El seu origen és mediterrani i la seva distribució actual és per tot món, ja que és fàcil de cultivar. (Terra Alta)