Busca un contingut concret entre totes les fitxes. Si no trobes res, prova a revisar si ho has escrit correctament. Recorda que has de buscar els municipis sense l'article determinant.

Cerca per contingut:   del tipus:
per la fitxa:
  en el municipi:
Amb la selecció actual hi ha 11 informacions. Mostrant de la 1 a la 11.

Gandesa

Terra Alta / Tarragona / Cataluña

Vitis vinifera subsp. vinifera

Data Usuari Tipus Contingut  
07.04.2017 Francesc Barrena Samper Ús social, simbòlic i ritual El raïm es fa servir popularment per a menjar durant les campanades per a fi d’any, es diu que porta bona sort.
Terra Alta
04.04.2017 Francesc Barrena Samper Recol·lecció El raïm es porta de la collita a la botiga. La conservació és en fresc per a que no es faci malbé i la seva època és tardor-hivern. Es recol·lecta a finals d'estiu quan ja estar madur i a partir d'aquí es comencen a fer tots els subproductes amb la seva elaboració i conservació apropiada. - Elabo...ració de vi o vi ranci: un cop el raïm estava collit es trepitjava, per treure’n el most. El trinxat es deixava fermentar tot als trulls. Una vegada fermentat ho passaven del trull a la trullola i es separava el vi de les restes, per a que aquest vi acabava de fermentar. Les restes, que eren la parra, les llavors i les polpes del fruit, es premsaven i se’n aprofitava el màxim que es podia i d’aquí és d’on surt realment l’aroma de cada vi. Per a conservar-ho ho ficaven en botes, que depenent de la fusta podien agafar un sabor o un altre. L’elecció de la fusta podia ser diferent per a fer conyac, vi ranci o el vi. El transport es feia amb animals de tir, que darrera carregaven com un tipus de bota però molt més gran per agilitzar la feina; aquesta bota “gegant” l’anomenaven bocoll i tenia una capacitat mínima d’una carga de vi. * Quan parlem de vi, 1 carga de raïm = 100 kg; 1 carga de vi = 120 l - Elaboració de mistela: amb el most, sense fermentar, s’hi afegeix una proporció d’un 20% d’alcohol. La seva conservació és en botelles de vidre. Aquesta barreja, per a no deixar-la fermentar, s’havia d’anar sacsant. - Elaboració de conyac: en quant a la proporció d’alcohol, és el mateix que la mistela, però amb el most fermentat i conservat en botes de fusta de roure, per a que agafi més gust. - Elaboració alcohol: la parra, que podríem dir que és “l’esquelet del raïm”, es destil•lava i el resultat era l’alcohol. - Elaboració de vinagre: es podia fer del solatge de vi o del carrolls (en aquest cas també s’havien de trepitjar i deixar fermentar), i com més li toca la calor més agre és feia. - Elaboració de panses: s’agafava el raïm i es deixava assecar, que es podia fer estenent-lo en un canyís o penjant-lo. - Elaboració d’aiguardent: és un subproducte, per a la seva elaboració és fa servir vi, que es destil•la a l’alambí i només se n’extreu l’alcohol.
04.04.2017 Francesc Barrena Samper Altres activitats de maneig A l’hora del creixement, el primer any, es col•loca una canya per a que el primer brot pugi el més recte possible i els anys següents es trien els brots que surten més rectes i que es dirigeixen per deixar-los en forma de copa amb 4 o 5 rames. Quan la vinya ja està crescuda i ja pot donar bona prod...ucció comença el maneig pròpiament dit, a l’hivern comença la poda per deixar els ceps preparats per a la primavera. A la primavera es fa una poda en verd o esbrotar, que es netejar els rebrots de les soques i seleccionar els brots nous. Després quan creixen els ulls o gemmes es treuen totes menys les 2 últimes de dalt, això és esperonar, per millorar la producció. Quan les sarments creixent molt es despunten
04.04.2017 Francesc Barrena Samper Cultiu Aquesta espècie s’implanta per plantació i no per sembra, i es fa just abans de que acabi el període de parada vegetativa. Normalment es fa servir peu bord, perquè és més resistent, i després s’empelta la varietat que es vulgui, o de vegades es planten directament empeltats. La distribució dels cep...s al cultiu és en tires en línia recta, normalment millor si estan plantades al llarg i no a l’ample. El seu marc plantació pot ser de 1 x 2,5 m fins 1,2 x 3 m.
04.04.2017 Francesc Barrena Samper Alimentació animal El raïm se’l mengen, directament del cep: els ocells, les abelles i altres insectes, i en alguns casos les cabres.
Terra Alta
04.04.2017 Francesc Barrena Samper Ús social, simbòlic i ritual En acabar la collita, a finals d’octubre, i en alguns pobles, es celebra la festa del vi, on es fan diferents esdeveniments i concursos en referència a aquest producte i els seus derivats.
Terra Alta
04.04.2017 Francesc Barrena Samper Ús ornamental Hi ha una espècie que es fa servir com a decoració en masies o algunes cases, que són els parrals i s’enfilen per les façanes.
Terra Alta
04.04.2017 Francesc Barrena Samper Ús combustible Els ceps quan es sequen o moren, o quan el propietari vol canviar d’espècie s’arranquen de la finca i és pot utilitzar com combustible per escalfar. Les sarments, que són els brots que es tallen anualment, es fan servir per a cuinar els calçots, ja que prenen de manera fàcil.
Terra Alta
04.04.2017 Francesc Barrena Samper Ús medicinal El suc del raïm va bé per baixar la febre i també per a casos en que es necessiti una alta aportació de sucre. Amb les llavors es pot fer oli que s’utilitza com a complement dietètic.
(Terra Alta)
04.04.2017 Francesc Barrena Samper Alimentació humana i receptes - Raïm: consumit sense cap elaboració. - Most: suc de raïm - Vi i vi ranci: prèvia elaboració - Mistela, conyac i vinagre: derivats del vi - Panses: derivat del raïm. - Alcohol: de la destil•lació de la parra. - Altres productes: xampany, aiguardent.
Terra Alta
04.04.2017 Francesc Barrena Samper Català Cep, vinya (Gandesa)