Busca un contingut concret entre totes les fitxes. Si no trobes res, prova a revisar si ho has escrit correctament. Recorda que has de buscar els municipis sense l'article determinant.

Cerca per contingut:   del tipus:
per la fitxa:
  en el municipi:
Amb la selecció actual hi ha 18 informacions. Mostrant de la 1 a la 18.

Vitis vinifera subsp. vinifera

Data Usuari Tipus Municipi Contingut  
17.05.2018 FAS/Ana Maria Ceballos Palacio Alimentació humana Sant Cugat del Vallès La varietat Malvasia i Picapoll són molt dolces i de bona conservació. En collir-les és penja'n i es conserven fins a l'octubre aproximadament.
02.05.2018 FAS/Ana Maria Ceballos Palacio Altra informació Sant Cugat del Vallès S'expurga a la primavera.
02.05.2018 FAS/Ana Maria Ceballos Palacio Ús combustible Sant Cugat del Vallès Els sarments es feien servir per fer foc.
02.03.2018 Laura Arabia Ferrer Imatges
02.03.2018 Laura Arabia Ferrer Cultiu Es pot cultivar en zones on no hi ha posibilitat de reg ja que es molt resistent a la sequera i amb l'aigua de la pluja ja en te suficient.
07.04.2017 Francesc Barrena Samper Ús social, simbòlic i ritual Gandesa El raïm es fa servir popularment per a menjar durant les campanades per a fi d’any, es diu que porta bona sort.
Terra Alta
04.04.2017 Francesc Barrena Samper Recol·lecció Gandesa El raïm es porta de la collita a la botiga. La conservació és en fresc per a que no es faci malbé i la seva època és tardor-hivern. Es recol·lecta a finals d'estiu quan ja estar madur i a partir d'aquí es comencen a fer tots els subproductes amb la seva elaboració i conservació apropiada. - Elabo...ració de vi o vi ranci: un cop el raïm estava collit es trepitjava, per treure’n el most. El trinxat es deixava fermentar tot als trulls. Una vegada fermentat ho passaven del trull a la trullola i es separava el vi de les restes, per a que aquest vi acabava de fermentar. Les restes, que eren la parra, les llavors i les polpes del fruit, es premsaven i se’n aprofitava el màxim que es podia i d’aquí és d’on surt realment l’aroma de cada vi. Per a conservar-ho ho ficaven en botes, que depenent de la fusta podien agafar un sabor o un altre. L’elecció de la fusta podia ser diferent per a fer conyac, vi ranci o el vi. El transport es feia amb animals de tir, que darrera carregaven com un tipus de bota però molt més gran per agilitzar la feina; aquesta bota “gegant” l’anomenaven bocoll i tenia una capacitat mínima d’una carga de vi. * Quan parlem de vi, 1 carga de raïm = 100 kg; 1 carga de vi = 120 l - Elaboració de mistela: amb el most, sense fermentar, s’hi afegeix una proporció d’un 20% d’alcohol. La seva conservació és en botelles de vidre. Aquesta barreja, per a no deixar-la fermentar, s’havia d’anar sacsant. - Elaboració de conyac: en quant a la proporció d’alcohol, és el mateix que la mistela, però amb el most fermentat i conservat en botes de fusta de roure, per a que agafi més gust. - Elaboració alcohol: la parra, que podríem dir que és “l’esquelet del raïm”, es destil•lava i el resultat era l’alcohol. - Elaboració de vinagre: es podia fer del solatge de vi o del carrolls (en aquest cas també s’havien de trepitjar i deixar fermentar), i com més li toca la calor més agre és feia. - Elaboració de panses: s’agafava el raïm i es deixava assecar, que es podia fer estenent-lo en un canyís o penjant-lo. - Elaboració d’aiguardent: és un subproducte, per a la seva elaboració és fa servir vi, que es destil•la a l’alambí i només se n’extreu l’alcohol.
04.04.2017 Francesc Barrena Samper Altres activitats de maneig Gandesa A l’hora del creixement, el primer any, es col•loca una canya per a que el primer brot pugi el més recte possible i els anys següents es trien els brots que surten més rectes i que es dirigeixen per deixar-los en forma de copa amb 4 o 5 rames. Quan la vinya ja està crescuda i ja pot donar bona prod...ucció comença el maneig pròpiament dit, a l’hivern comença la poda per deixar els ceps preparats per a la primavera. A la primavera es fa una poda en verd o esbrotar, que es netejar els rebrots de les soques i seleccionar els brots nous. Després quan creixen els ulls o gemmes es treuen totes menys les 2 últimes de dalt, això és esperonar, per millorar la producció. Quan les sarments creixent molt es despunten
04.04.2017 Francesc Barrena Samper Cultiu Gandesa Aquesta espècie s’implanta per plantació i no per sembra, i es fa just abans de que acabi el període de parada vegetativa. Normalment es fa servir peu bord, perquè és més resistent, i després s’empelta la varietat que es vulgui, o de vegades es planten directament empeltats. La distribució dels cep...s al cultiu és en tires en línia recta, normalment millor si estan plantades al llarg i no a l’ample. El seu marc plantació pot ser de 1 x 2,5 m fins 1,2 x 3 m.
04.04.2017 Francesc Barrena Samper Alimentació animal Gandesa El raïm se’l mengen, directament del cep: els ocells, les abelles i altres insectes, i en alguns casos les cabres.
Terra Alta
04.04.2017 Francesc Barrena Samper On i quan es troba L’hàbitat habitual és en bancals on només conviuen entre ells, el conjunt de ceps s’anomena vinya. També poden sortir de forma silvestre, però no és tant productiu. El seu origen és mediterrani i la seva distribució actual és per tot món, ja que és fàcil de cultivar. (Terra Alta)
04.04.2017 Francesc Barrena Samper Com reconèixer-la El cep és un arbust usat per a grans extensions de cultiu i s’aprofita el màxim de la seva producció. Té una arrel molt potent, les seves fulles són lobulades i grans, de marge lleugerament dentat, amb nervis ben marcats, caduques i s’anomenen pampes. El fruit conté un cert grau d’alcohol, pot ser v...erd-grogós o negre-rogenc, depenent de l’espècie, i s’anomena raïm que normalment surten de forma conglomerada, els que surten individuals o en menys quantitat s’anomenen carrolls. La seva floració és a la primavera, les flors són petites i verdes, el fruit surt a l’estiu i a partir de la tardor comença la collita. (Terra Alta)
04.04.2017 Francesc Barrena Samper Ús social, simbòlic i ritual Gandesa En acabar la collita, a finals d’octubre, i en alguns pobles, es celebra la festa del vi, on es fan diferents esdeveniments i concursos en referència a aquest producte i els seus derivats.
Terra Alta
04.04.2017 Francesc Barrena Samper Ús ornamental Gandesa Hi ha una espècie que es fa servir com a decoració en masies o algunes cases, que són els parrals i s’enfilen per les façanes.
Terra Alta
04.04.2017 Francesc Barrena Samper Ús combustible Gandesa Els ceps quan es sequen o moren, o quan el propietari vol canviar d’espècie s’arranquen de la finca i és pot utilitzar com combustible per escalfar. Les sarments, que són els brots que es tallen anualment, es fan servir per a cuinar els calçots, ja que prenen de manera fàcil.
Terra Alta
04.04.2017 Francesc Barrena Samper Ús medicinal Gandesa El suc del raïm va bé per baixar la febre i també per a casos en que es necessiti una alta aportació de sucre. Amb les llavors es pot fer oli que s’utilitza com a complement dietètic.
(Terra Alta)
04.04.2017 Francesc Barrena Samper Alimentació humana i receptes Gandesa - Raïm: consumit sense cap elaboració. - Most: suc de raïm - Vi i vi ranci: prèvia elaboració - Mistela, conyac i vinagre: derivats del vi - Panses: derivat del raïm. - Alcohol: de la destil•lació de la parra. - Altres productes: xampany, aiguardent.
Terra Alta
04.04.2017 Francesc Barrena Samper Català Gandesa Cep, vinya (Gandesa)