07.05.2022 |
María Molina Simón |
Asparagus officinalis
|
Alimentació humana i receptes |
Esparragosa de la Serena |
Sopa d’espàrrecs
Espàrrecs (Asparagus officinalis; brot tendre -turió-)
All, Oli d’oliva, Pebre vermell dolç, Pa, Ou, Sal.
Sofregir els alls amb un poc d’oli d’oliva, afegir els espàrrecs, sal al gust i fregir. A continuació, afegir pa torrat i pebre vermell dolç, deixar ofegar uns minuts i afeg...ir aigua. Als 20 minuts de cocció, apagar el foc i servir acompanyat d'un ou flor escalfat. |
|
27.02.2019 |
Manuel Pardo |
Cannabis sativa
|
Imatges |
|
By Chmee2 - Treball propi, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11437037 |
|
27.02.2019 |
Manuel Pardo |
Phaseolus vulgaris
|
Imatges |
|
By Rasbak - Treball propi, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=265128 |
|
26.02.2019 |
Manuel Pardo |
Hypericum perforatum
|
Català |
Barcelona |
herba de Sant Joan (Catalunya) |
|
26.02.2019 |
Manuel Pardo |
Hypericum perforatum
|
Català |
Barcelona |
periquet (Catalunya) |
|
26.02.2019 |
Manuel Pardo |
Hypericum perforatum
|
Català |
Barcelona |
herba del pericó (Catalunya) |
|
25.02.2019 |
Manuel Pardo |
Stevia rebaudiana
|
Imatges |
|
Autoría: Ethel Aardvark |
|
21.12.2018 |
Laura Aceituno (La Troje) |
Lygeum spartum
|
Imatges |
|
|
|
17.05.2018 |
FAS/Ana Maria Ceballos Palacio |
Vitis vinifera subsp. vinifera
|
Alimentació humana |
Sant Cugat del Vallès |
La varietat Malvasia i Picapoll són molt dolces i de bona conservació. En collir-les és penja'n i es conserven fins a l'octubre aproximadament. |
|
02.05.2018 |
FAS/Ana Maria Ceballos Palacio |
Prunus dulcis
|
Altra informació |
Sant Cugat del Vallès |
Oli d'ametller amb unes gotes de iode per posar-se per agafar color a la pell. |
|
02.05.2018 |
FAS/Ana Maria Ceballos Palacio |
Vitis vinifera subsp. vinifera
|
Altra informació |
Sant Cugat del Vallès |
S'expurga a la primavera. |
|
02.05.2018 |
FAS/Ana Maria Ceballos Palacio |
Vitis vinifera subsp. vinifera
|
Ús combustible |
Sant Cugat del Vallès |
Els sarments es feien servir per fer foc. |
|
02.05.2018 |
FAS/Ana Maria Ceballos Palacio |
Spartium junceum
|
Indústria i artesania |
Sant Cugat del Vallès |
Per lligar les branques dels ceps (sarment). |
|
02.05.2018 |
FAS/Ana Maria Ceballos Palacio |
Spartium junceum
|
Ús social, simbòlic o ritual |
Sant Cugat del Vallès |
Anar a buscar les flors per fer les alfombres pel Corpus Christi. |
|
02.05.2018 |
FAS |
Ramonda myconi
|
Ús medicinal |
Sant Cugat del Vallès |
No era collida a Sant Cugat del Vallès però la utilitzaven; la portaven d'un altre lloc. S'utilitzava per les ferides i la tos, (s'utilitzen les fulles, no les flors i es cull abans que floreixi). |
|
02.05.2018 |
FAS |
Ramonda myconi
|
Com reconèixer-la |
|
Flor lila.
|
|
02.05.2018 |
FAS |
Helianthus tuberosus
|
Com reconèixer-la |
|
Flor groga. |
|
02.05.2018 |
FAS |
Helianthus tuberosus
|
Alimentació humana |
Sant Cugat del Vallès |
S'anava a buscar als rierols, no es cultivava. La gent en temps de crisi sense hort les collia a les rieres. S'utilitzava culinàriament com una patata, actualment també. |
|
02.05.2018 |
FAS |
Sambucus nigra
|
Alimentació humana |
Sant Cugat del Vallès |
S'agafava al carrer i als marges dels rierols. Es feien melmelades i tes. S'havia de fer un tractament (no se sap quin) perquè podia tenir certa toxicitat. |
|
02.05.2018 |
FAS |
Rosmarinus officinalis
|
Ús medicinal |
Sant Cugat del Vallès |
S'utilitzava per fer fregues quan et feies un cop. Es posava dins una ampolla amb alcohol. L'assecaven per conservar-la. |
|