Vitis vinifera subsp. vinifera

Noms populars, en català: cep, raïm, vid. en castellà: parra, vid, viña.

Recol·lecció
Gandesa (Terra Alta / Tarragona / Cataluña).
El raïm es porta de la collita a la botiga. La conservació és en fresc per a que no es faci malbé i la seva època és tardor-hivern. Es recol·lecta a finals d'estiu quan ja estar madur i a partir d'aquí es comencen a fer tots els subproductes amb la seva elaboració i conservació apropiada.

- Elaboració de vi o vi ranci: un cop el raïm estava collit es trepitjava, per treure’n el most. El trinxat es deixava fermentar tot als trulls. Una vegada fermentat ho passaven del trull a la trullola i es separava el vi de les restes, per a que aquest vi acabava de fermentar. Les restes, que eren la parra, les llavors i les polpes del fruit, es premsaven i se’n aprofitava el màxim que es podia i d’aquí és d’on surt realment l’aroma de cada vi. Per a conservar-ho ho ficaven en botes, que depenent de la fusta podien agafar un sabor o un altre. L’elecció de la fusta podia ser diferent per a fer conyac, vi ranci o el vi. El transport es feia amb animals de tir, que darrera carregaven com un tipus de bota però molt més gran per agilitzar la feina; aquesta bota “gegant” l’anomenaven bocoll i tenia una capacitat mínima d’una carga de vi.

* Quan parlem de vi, 1 carga de raïm = 100 kg; 1 carga de vi = 120 l

- Elaboració de mistela: amb el most, sense fermentar, s’hi afegeix una proporció d’un 20% d’alcohol. La seva conservació és en botelles de vidre. Aquesta barreja, per a no deixar-la fermentar, s’havia d’anar sacsant.

- Elaboració de conyac: en quant a la proporció d’alcohol, és el mateix que la mistela, però amb el most fermentat i conservat en botes de fusta de roure, per a que agafi més gust.

- Elaboració alcohol: la parra, que podríem dir que és “l’esquelet del raïm”, es destil•lava i el resultat era l’alcohol.

- Elaboració de vinagre: es podia fer del solatge de vi o del carrolls (en aquest cas també s’havien de trepitjar i deixar fermentar), i com més li toca la calor més agre és feia.

- Elaboració de panses: s’agafava el raïm i es deixava assecar, que es podia fer estenent-lo en un canyís o penjant-lo.

- Elaboració d’aiguardent: és un subproducte, per a la seva elaboració és fa servir vi, que es destil•la a l’alambí i només se n’extreu l’alcohol.
Francesc Barrena Samper0.00 (0)00 comentaris
Cultiu
Gandesa (Terra Alta / Tarragona / Cataluña).
Aquesta espècie s’implanta per plantació i no per sembra, i es fa just abans de que acabi el període de parada vegetativa. Normalment es fa servir peu bord, perquè és més resistent, i després s’empelta la varietat que es vulgui, o de vegades es planten directament empeltats.
La distribució dels ceps al cultiu és en tires en línia recta, normalment millor si estan plantades al llarg i no a l’ample. El seu marc plantació pot ser de 1 x 2,5 m fins 1,2 x 3 m.
Francesc Barrena Samper0.00 (0)00 comentaris
Es pot cultivar en zones on no hi ha posibilitat de reg ja que es molt resistent a la sequera i amb l'aigua de la pluja ja en te suficient.
Laura Arabia Ferrer0.00 (0)00 comentaris
Altres activitats de maneig
Gandesa (Terra Alta / Tarragona / Cataluña).
A l’hora del creixement, el primer any, es col•loca una canya per a que el primer brot pugi el més recte possible i els anys següents es trien els brots que surten més rectes i que es dirigeixen per deixar-los en forma de copa amb 4 o 5 rames.
Quan la vinya ja està crescuda i ja pot donar bona producció comença el maneig pròpiament dit, a l’hivern comença la poda per deixar els ceps preparats per a la primavera. A la primavera es fa una poda en verd o esbrotar, que es netejar els rebrots de les soques i seleccionar els brots nous. Després quan creixen els ulls o gemmes es treuen totes menys les 2 últimes de dalt, això és esperonar, per millorar la producció. Quan les sarments creixent molt es despunten
Francesc Barrena Samper0.00 (0)00 comentaris
Comercialització
Mapa

Per tipus d'informació: Recol·lecció (1) Cultiu (1) Altres activitats de maneig (1)

Per comunitats autònomes: Cataluña (3)

Per províncies: Tarragona (3)

Per comarques: Terra Alta (3)

Enllaç per a filtrar l'informació que es mostra en el mapa per aquesta fitxa.